Kurczak z pieczoną brzoskwinią w sosie waniliowym...

...czyli nareszcie! Po kilku tygodniach oczekiwania na przyprawy udało nam się przygotować to kulinarne cudo, na które przepis wyszperaliśmy na nieocenionej Kwestii Smaku. Nasza wersja jest z grubsza identyczna, z tą różnicą, że zamiast wina słodkiego dodaliśmy półsłodkie, a brzoskwinie kupiliśmy puszkowane - jakoś nigdzie nie mogliśmy dostać świeżych.

Składniki, 2 porcje:
2 piersi z kurczaka,
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia,
200 ml białego słodkiego wina,
40 ml bulionu drobiowego,
2 łyżki brązowego cukru,
laska wanilii,,
2 brzoskwinie, obrane ze skórki.

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W tym samym czasie piersi kurczaka obsmażyć w całości na oliwie - po ok. 2-3 minuty na każdą ze stron, tak, aby się przyrumieniły, a potem wpakować na osiem minut do piekarnika. Wino, bulion i cukier wymieszać. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wraz z wydłubanymi z niej ziarenkami wrzucić do bulionowo-winnego sosu. Brzoskwinie obrać i wsadzić do naczynia z piersiami. Sos wlać do kurczaka, po czym wstawić do piekarnika jeszcze raz - również na osiem minut. W trakcie ostatecznego pieczenia dwa razy wyciągać potrawę i polewać mięso oraz owoce sosem. Podawać z białym ryżem.

PS Służę namiarami na hurtownię, w której za sztukę wanilii zapłacicie 1,80zł, nie 14zł, jak w sprzedaży detalicznej.

2 komentarze:

Dorota Dołęga pisze...

Ooo, mów, gdzie ta hurtownia? Chyba zakupię hurtowo!

Ola Loobeensky pisze...

Hurtownia nazywa się Wowmar (http://wowmar.pl/main.php) i jest w okolicach Warszawy, niestety. Daj znać, gdybyś chciała coś zamawiać, to się podłączę, taniej nam wyjdzie wysyłka ;)