
Składniki:
- 50g masła,
- 700g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na trzycentymetrowe kawałki,
- średnia drobno pokrojona cebula,
- łyżka curry,
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego,
- 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego,
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 100g szynki pokrojonej w kostkę,
- 1 duże jabłko, pokrojone grubo, pozbawione skórki i gniazd nasiennych,
- 1 średni zielony banan, pokrojony w plasterki,
- 1 średnie mango, pozbawione nasion i grubo pokrojone,
- 2 duże obrane, pozbawione nasion i grubo pokrojone pomidory,
- 1 i 1/4 szklanki mleczka kokosowego,
- łyżka soku cytrynowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego.


W dużym garze z grubym dnem usmaż pokrojonego kurczaka, dodaj cebulę i podgrzewaj tak długo, by zmiękła. Dodaj curry, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, podgrzewaj, stale mieszając, przez minutę. Dodaj szynkę, jabłko, banana, mango, pomidory, dolej mleczko kokosowe, sok cytrynowy, posól do smaku. W razie potrzeby dolej wodę, aby płyn przykrył mięso. Duś pod przykryciem 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Dolej jogurt i wymieszaj, ale nie doprowadzaj potrawy do wrzenia. Podawaj z czym tam sobie chcesz, ale tak naprawdę w tym przypadku liczy się wyłącznie biały ryż.
___________________________________________________________________________________
*Ale wy tego nie róbcie, bo niezawodna intuicja podpowiada mi, że bez mleczka to już nie to samo. PS Właśnie jemy wersję poprawną, już z mleczkiem. O-mój-Boże.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz